Religionsfilosof: Visst kan vetenskap och religion förenas

3
2593
Lotta Knutsson Bråkenhielm
Lotta Knutsson Bråkenhielm

Lotta Knutsson Bråkenhielm, en doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, frågar sig: Går vetenskap och religion att förena? Bråkenhielm vill svara ja på den frågan. Den som tror att vetenskapen helt saknar relevans även för religiösa och existentiella frågor misstar sig, skriver hon i debattidningen Newsmill. 

Klippt från Lotta Knutsson Bråkenhielm debattartikel:

I en artikel på SvD:s Brännpunkt den 8 december 2012 ger ett antal personer med anknytning till Claphaminstitutet uttryck för en syn på relationen mellan vetenskap och religion som brukar kallas NOMA-modellen: det finns ingen motsättning mellan dem eftersom de tillhör non-overlapping magesteria, d.v.s. olika områden, och handlar om olika saker, vetenskapen om ”att beskriva verkligheten så precist som möjligt”, religionen om ”att söka svar på meningen och syftet med livet och världen” (citerat ur artikeln).

Läs mer

 

Lotta Knutsson Bråkenhielm är doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet och arbetar på en avhandling om kognitionsvetenskaplig religionsforskning och dess betydelse för religiös tro. Bråkenhielm har under många år specialiserat sig på ämnet vetenskap och religion.

3 KOMMENTARER

  1. Vore det möjligen bättre att införskaffa KUNSKAP istället för TRO? KUNSKAP om människans totala ”design”, om vad vi faktiskt är och hur vi relaterar till Alltet. Då slipper vi TRO som ju bara spär på motsättningar. Det går att undersöka om än inte med grova elektronikinstrument. Men så länge som ”vetenskapen” envist klamrar sig fast vid sin enögda materialism, kommer vi ladrig vidare. Så, lägg såväl vetenskap som religion på hyllan och börja utforska Livet med alla de resurser vi faktiskt har. Utan att förneka därför att vi känner oss hotade i vår världsbild.

    • Zecharia, allt vi inte vet kan vi ha hypoteser om, det mesta är trosföreställningar. Det leder till diskussion om olika möjligheter och ibland till motsättningar om teorier och slutsatser. Genom dem lär vi oss olika perspektiv. Vetenskapens uppgift är att undersöka hypoteser och trosföreställningar, inhämta fakta och försöka presentera dem så att man kommer vidare i sin förståelse. Vetenskapen vet att det ändå återstår frågor och det är det som gör sökandet så spännande. Den materialism du nämner är viktig och nödvändig för vissa studier men gäller inte all forskning. Men visst du har rätt i att Naturvetenskapen dominerar såväl till inriktning som metod och särskilt då på humanioras bekostnad. Det är en tragedi för människan och samhället. När det rör TRO i den mening att den är fundamentalistisk och ALLVETANDE så är det upp till den enskilde. Men om någon kommer och säger sig ha hela sanningen, vet allt och kräver att du också ska lyda så är rekommendationen att fly.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.