Den 7 maj 1945
Natten mot den 7 maj samlades tolv män från Tyskland, Frankrike, England, USA och Sovjet i ett litet hus i franska Reims. Där undertecknades Tysklands ovillkorliga kapitulation.
När budskapet nådde världen senare på dagen – Stockholm under tidig eftermiddag – firade människor genom att ösa ut innehållet i papperskorgar på gatorna som gigantisk konfetti.
8 maj
Stalin var rasande över att kapitulationen undertecknats i Reims och inför obetydligt sovjetiskt befäl. Han deklarerade att kapitulationen bara var preliminär och den riktiga undertecknades i det sovjetiska högkvarteret i Berlin den 8 maj. Det är också den officiella fredsdagen i väst.
9 maj
Kapitulationen i Berlin var sen på kvällen och klockan passerade tolvslaget i Moskva. Det blev den 9 maj. Det var också tidigt den 9 maj som Stalin via radio proklamerade freden: ’’Den flera år långa kampen har slutat i seger. Ert mod har besegrat nazisterna. Kriget är över.’’ I öst betraktar man också den 9 maj som den regel-rätta fredsdagen.
Den 15 augusti
Kriget mot Japan fortsatte fram till den 15 augusti då kejsar Hirohito kapitulerade.
Den 2 september
Den 2 september 1945 undertecknade Japan officiellt kapitulationen ombord på USS Missouri i Tokyobukten och andra världskriget var definitivt slut. I USA är det den verkliga ”seger över Japan”-dagen.
Kalla kriget
Bara någon vecka efter det Sovjet firade världsfredens dag 9 maj 1945, började Stalin bygga östblocket. Churchill fällde något senare det berömda citatet om en järnridå som har sänkts i Europa”. Därmed inleddes det kalla kriget.
Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts tvärs över kontinenten… (Winston Churchill 5th March 1946)
Börje Peratt