USA:s politiska toppskikt har i över 200 år huvudsakligen bestått av vita medelålders till mycket gamla män. Nu har den afroamerikanska-indiska Kamala Harris brutit den mest omfattande barriären i USA med Joe Bidens hjälp. I januari 2021 tillträder hon posten som landets första kvinnliga vicepresident.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Kamala Harris är den första kvinna som utsetts till vicepresidentposten i USA när hon tillträder i januari 2021. Så här lät det när hon höll tal efter Demokraternas seger den 7 november:

– Till kvinnor som kämpar och uppoffrar så mycket för jämlikhet och frihet och för rättvisa för alla. Och speciellt till svarta kvinnor som alltför ofta förbises men som så ofta är ryggraden i vår demokrati. —
Jag må vara den första kvinnan på den här posten, men jag är inte den sista.
Alla små flickor som tittar på det här, kan se att det är ett möjlighetens land. Till barnen i vårt land – oavsett kön- har vårt land sänt ett tydligt budskap:
”Dröm med ambitioner;
Led med övertygelse;
Se på er själva på ett sätt som andra inte ser på er, därför att de inte sett det tidigare.

Ni ska veta att vi kommer att stödja er hela livet!”

Kamala Harris kan bli den första kvinnliga presidenten i USA:s historia, om något skulle hända den snart 78-årige Joe Biden. Hennes valspråk är: ”Kamala Harris – for the people!”

Kamala Harris´ bakgrund

Kamala föddes i Kalifornien 1964. Fadern, som kom från Jamaica, var professor i ekonomi och modern med rötter i Indien, forskade i bröstcancer. Båda föräldrarna var engagerade i mänskliga rättigheter. De skilde sig då Kamala var sju år och när hon var tolv flyttade modern med sina båda döttrar till Kanada.

Kamala Harris återvände till Kalifornien 1981 där hon tog en juristexamen åtta år senare. Hon gjorde snabbt karriär och valdes 2011 till Kaliforniens justitieminister och chefsåklagare. 2018 röstades hon in i Senaten där hon lovade att skydda invandrare mot Donald Trumps politik.

Kamala är gift och har två bonusbarn. [1]

Kamala Harris betydelse i valet

I januari 2019 meddelade Kamala Harris att hon skulle kandidera till presidentvalet men hade svårt att hävda sig och fick lägga ned kampanjen. Biden valde henne istället till sin vicepresidentkandidat, där hon har gjort succé. De är goda parhästar. Under de två första dygnen efter det att Biden meddelat sitt val av Harris fick han in 48 miljoner dollar (ungefär 415 miljoner kronor) i donationer till sin presidentkampanj. [1]

Det var ett viktigt steg för Biden att välja just Kamala Harris till vicepresident. Under de senaste fyra åren har många grupper i USA känt sig utanför. Hon kan vara en av orsakerna till att Joe Biden vann eftersom de svarta väljarna kom tillbaka och då i synnerhet de svarta kvinnorna. I detta val 2020 röstade 91 % av de svarta kvinnorna på Demokraterna. ”Black lives matter”- rörelsen där George Floyds död uppmärksammades har även spelat en stor roll.

Kamala Harris har varit drivande politiskt för HBQT-rörelsens rättigheter i Kalifornien där hon vigt det första samkönade paret. Hon står upp för kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, medan Donald Trump t ex vill förbjuda abort.

Kvinnorna har överhuvudtaget spelat en stor roll i detta val. Kvinnor i förorterna har många gånger drabbats hårt genom coronan och nedstängningen i samhället. De måste ta hand om barn och gamla föräldrar och är less på männen som inte ställer upp.

Coronan har visat sig bli en riktig kvinnofälla i USA. En grupp kallad ”rasande mammor” har allt mer framträtt med krav på förändring. De utgörs av cirka 200 000 kvinnor som varit tvungna att sluta arbeta utanför hemmet för att kunna rädda sina familjer. Deras vrede har riktats mot president Trump som ses som den högste ansvarige. De har bytt sida och istället röstat på Joe Biden, eller kanske Kamala Harris om man så vill se det. Hillary Clinton förlorade många av just dessa kvinnor i vågmästarstaterna under det förra valet, då hon tog det som självklart att de skulle rösta på henne och därför inte brydde sig om att rikta sig särskilt till dem.

Situationen efter valet

Fram till 20 januari är Donald Trump president med samma ansvar som tidigare. Fram till dess råder en tid som kallas ”Transmission process”, övergångsperioden, och som utgör övergången från en administration till den andra.

Efter det att den sittande presidenten erkänt valet och gratulerat motståndaren brukar han vänligt sätta in den blivande nye presidenten i alla angelägenheter i Vita huset. Denna period innebär dessutom mycket arbete för den nyvalde president som ska utse en ny regering som ska godkännas av senaten samt många nya tjänstemän.

Men Donald Trump vägrar att se sig som förlorare, som vi alla vet. Han kommer inte att respektera reglerna utan gör allt för att hävda sin rätt att sitta kvar. Redan imorgon, måndag 9 november, väcks juridiska förfaranden angående valfusk i de viktigaste vågmästarstaterna.

Donald Trump är känd för att fara med osanning. Under två valnätter höll presidenten två tal så fulla av lögner att tre TV-kanaler valde att bryta programmen. Han har dock 88 miljoner följare på twitter. Under de senaste dygnen har han twittrat ut massor av osanningar och konspirationsteorier, t.ex. att döda människor och katter röstat på Demokraterna. Många medborgare ser upp till Donald Trump. De tror och litar på honom, beundrar och dyrkar honom.

Donald Trump fortsätter med andra ord att splittra landet. Vi vet att många extrema nationalister med vapen noga lyssnar in honom.

Redan efter Trumps installation som president 2017, LÄNK beskrev jag honom som en sociopat och har väl inte haft anledning att ändra min uppfattning trots att han även gjort bra saker för landet då det t.ex. gäller ekonomi och arbetstillfällen för många arbetslösa.

En psykopat/sociopat har inget utvecklat inre samvete, ingen inre moralisk röst som hejdar honom. Han kännetecknas av impulsivitet. När ett motstånd i den yttre omgivningen tornar upp sig reagerar han ofta hänsynslöst och även med våld för att återta sin maktposition (sitt grandiosa själv). Många av de mord och andra brott som äger rum, inträffar i ett sådant kritiskt skede i psykopatens liv.

Jag är därför inte förvånad om upplopp och skjutningar kan följa i valets spår även om många ledande republikaner försöker mildra situationen. Ytterligare problem med omstörtande verksamhet kan medföra undantagstillstånd. Det föreligger också en ökad problematik genom att Bill Gates får fritt fram vilket så småningom kan leda till vaccineringstvång. Genom Demokraterna har marknadskrafterna återigen fått fritt spelrum.

Men jag hoppas att jag har fel.

Kersti Wistrand

Referenser: 1) https://edition.cnn.com/2020/11/07/politics/kamala-harris-first-vice-president-female-black-south-asian/index.html

2) I övrigt har jag lyssnat till Helgstudion, Svt1 den 8 november, där bl.a. Carina Bergfeldt berättar och gav sifferfakta.

1 COMMENT

  1. Det finns all anledning till oro också inför Joe Biden på den blivande presidentposten. Han förmår inte stå emot marknadskrafterna på samma sätt som Donald Trump och dessa kan lätt använda Biden som en marionett. Han har även redan etablerade kontakter med Kina som på så vis kan få starkare inflytande i USA på ont och gott. En del installationer av medarbetare är mycket tveksamma, t.ex. Avril Haines, en f d CIA-agent involverad i tortyr:
    https://www.theamericanconservative.com/articles/scientist-spy-chief-apologist-for-torture-what-bidens-dni-is-really-like/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.