6 december, 2019

Årets eldsjäl: Lars Lerin


25 november delades Samhalls Visa-vägen-pris ut till personer som gått i bräschen för olika funktionsnedsättningar och som hjälper till att bryta deras utanförskap på arbetsmarknaden. Konstnären Lars Levin blev 2019 års mottagare för sina insatser i TV-programmet ”Lars lärlingar”.

TEXT: KERSTI WISTRAND
SKÄRMDUMP: MorgonstudionTV1, 26 november.

Lars Lerin prisas för sin insats i TV-programmet ”Lerins lärlingar”, där han anordnade en konstskola för personer med funktionsnedsättningar. Motiveringen till priset handlar om ”att inte göra gott i första hand utan göra det som känns naturligt”.

På frågan hur det känns att få priset, svarar Lars Levin:

– Jo, det känns ju lite roligt, men det är ju bara det att jag tycker det känns lite konstigt för att man umgås med lite folk som är lite annorlunda. Det är ju så naturligt att man behandlar alla människor lika. Det skulle man ju egentligen inte behöva något pris för. Det är så fint att umgås med den här gruppen. Man behöver inte göra sig till som i många andra sociala sammanhang utan bara vara sig själv. Det har varit väldigt roligt och ett privilegium att få jobba med dem. Och vi har ju rest runt i både Sverige och Brasilien och det har varit stora äventyr. Sen har vi ju blivit goda vänner på kuppen så vi umgås ju fortfarande någon gång i veckan och träffs och skvallrar och målar.

Lars Lerin får även frågan om han minns något särskilt minne han ville dela med sig av och berättar då om Johanna som aldrig målat innan utan endast spelat fiol: “Hon hade haft norske Alexander Rybak som idol, men nu blev det  jag som blev idol istället. Hon är ju helt enorm med att måla, en slumrande begåvning, så det är ju jätteroligt att följa hennes utveckling.”

-Vad är det som är berikande att umgås med personer med funktionsnedsättning, om du skulle kunna sammanfatta det?

– Ja vet du, nu är ju inte det här en homogen grupp… Alla har sina funktionsvariationer… Jag tycker det är så skönt att kunna vara mig själv med dem och kunna koppla av. Det är bara ett nöje liksom. Dagen innan julafton kommer förresten ett nyinspelat lärlingsprogram att visas på TV.

Kersti Wistrand

Spread the love
About Kersti Wistrand

Kersti Wistrand är psykolog och adjunkt i bl a religion och historia med studier i shamanism och medvetandeforskning. Hennes specialitet är förändrade medvetandetillstånd i samband med nära döden samt förlossning. Hon är tillsammans med dr Jan Pilotti redaktör och medförfattare till boken ”Medvetandet och döden” (1982). Se Libris. Boken innebar att Wistrand tillhörde kretsen av ”offentliga personer” under 80-talet. Wistrands forskning har fått stor uppmärksamhet i bland annat Ryssland.

Comments

  1. Lisbet Gemzell says

    Tack Kersti för artikeln om Lars Lerin. Han är en stor konstnär och han har gjort helt underbara program med dessa funktionshindrade människor. Men det bästa av allt är att han som han själv säger alltid är sig själv och tycker om att umgås med dessa människor. Han är totalt prestiglös, mycket ovanligt i dagens samhälle. Hans verkligt stora talang ligger i att han “ser” alla människor med alla fel och brister. Känner mig själv lite “funktionshindrad”. Det tror jag de flesta människor gör som inte går in i den allmänna mallen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.