20 november, 2019

Köp Friends julkalender

Idag den 4 november kan man börja köpa Friends julkalender. Här berättar den 14-årige artisten och Friendsambassadören Adrian Macéus om hur det känns att vars mobbad och hur man kan hjälpa till att åtgärda mobbning. Intäkterna från Friends ”Snällkalender” går till just detta.

TEXT: KERSTI WISTRAND

SKÄRMDUMP: TV4:s Nyhetsmorgon

Känner ni igen Adrian Macéus? Inte? Troligtvis gör alla barn det i alla fall. Förra året spelade han nämligen sonen i familjen Storm i 2018 års julkalender ”Storm på Lugna gatan”. Trots sina endast fjorton år har han också hunnit göra en hel del inom musikbranschen: i rollen som Paminas lillebror i Parkteaterns uppsättning av Trollflöjten, huvudrollen i Stadsteatern Billy Elliot och musikalen ”Såsom i himlen” på Oskarsteatern. Allt under 2018 och allt hittills i Stockholm. Adrian är en artist av stora mått som säkert kommer att synas och bli omtalad i många sammanhang framöver. Han skriver även låtar själv. Här kan du se och höra Adrian framträda: LÄNK

Vad man får veta mer om Adrian då han framträdde i TV4:s Nyhetsmorgon är att han är nybliven ambassadör för Friends, en organisation som arbetar mot mobbning av barn och ungdomar. Som sådan berättade han om Friends julkalender ”Snällkalendern” som börjar säljas idag den fjärde november. Intäkterna från denna kommer att gå till arbetet mot mobbning.


Andrian Macéus. Foto: Johanmac. Eng. Wikipedia

Adrian berättar att han själv har erfarenhet av utanförskap och mobbning och vet hur det känns. För ett par år sedan när Adrian började filmas för julkalendern och dessutom övade in en musikal, var han borta mycket från skolan. När han väl var där kände han sig utfryst. Ingen hejade på honom eller ville prata med honom. Om han berättade att han varit borta och filmat betraktades det som ”skryt” och han lämnades ensam. Han var glad för det han gjorde men lärde sig snabbt att han måste ha dessa upplevelser för sig själv. Adrian mådde inte bra av detta och kände ensamhet och en växande ”klump i magen”. Att sjunga och att skriva låtar blev hans räddning. Hans senaste låt ”Det blir bättre” är skriven som en ”pepplåt”.

– Mina föräldrar stödde mig hela tiden”, säger Adrian, ”och till slut bytte jag skola. Då blev allt mycket bättre. Redan första dagen var det någon som frågade om jag ville `hänga´ efter skolan. Jag blev jätteglad.

Bodil Ahlström, processledare för Friends, berättar att man inför 2019 års julkalender har tittat på att de unga som känner sig ensamma ofta upplever kränkning, mobbning och utanförskap i högre utsträckning än andra och har mindre förtroende för vuxenvärlden.

– För de här personerna är det viktigt att bli sedda så vi uppmanar till mikrohandlingar som att säga `hej´, säger hon. Vi behöver verkligen jobba systematiskt med värdegrunden i skolan för att få stopp på det här. Förebyggande och främjande insatser är viktiga och en kalender är en väldigt bra ingångspunkt till att börja närma sig de här frågorna tillsammans med eleverna. Det krävs ju inte så mycket att säga `hej´.

”Självkänsla, empati och förståelse” är nyckelorden för årets snällkalender. Bakom varje lucka hittar man något snällt att göra för någon annan eller för sig själv, lyfta fram kärleken och lära sig se de goda sidorna. Kalendern handlar alltså om att lyfta de små mikrohandlingarna i vardagen, t.ex. att säga ”hej” och innesluta, ge ett leende eller ge några uppmuntrande ord till någon medmänniska, plocka upp skräp på trottoaren eller i parken när man ser det etc.

Kalendern säljs från och med 1 november av Coop, Åhléns, Telia, Seven eleven och på Friends hemsida. Och här kan du se programinslaget från Nyhetsmorgon: LÄNK 

Kersti Wistrand

Spread the love
About Kersti Wistrand

Kersti Wistrand är psykolog och adjunkt i bl a religion och historia med studier i shamanism och medvetandeforskning. Hennes specialitet är förändrade medvetandetillstånd i samband med nära döden samt förlossning. Hon är tillsammans med dr Jan Pilotti redaktör och medförfattare till boken ”Medvetandet och döden” (1982). Se Libris. Boken innebar att Wistrand tillhörde kretsen av ”offentliga personer” under 80-talet. Wistrands forskning har fått stor uppmärksamhet i bland annat Ryssland.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.