16 september, 2019

INSÄNDARE Kvinnor drabbas hårdast vid skilsmässa – samhället måste agera och ta sitt ansvar!

Bilden Image courtesy Arty Smokes http://www.flickr.com/photos/artysmokes/

INSÄNDARE är ofta inte medlemmar i HK och står för sin egen analys och sitt innehåll.
BILDEN är hämtad från en artikel om kvinnors utsatthet från våld i hemmet.

TEXT ERIK CARLSSON

När en relation tar slut och det är dags att gå skilda vägar kan en bodelning innebära stora ekonomiska förluster och problem för båda parter. Men kvinnor är tyvärr de som ekonomiskt drabbas hårdast vid en skilsmässa. Detta framgår i en studie som GP har presenterat (LÄNK GP). Många förespråkar nu lån med låg ränta för att möjliggöra för kvinnor i destruktiva förhållanden att ha råd att skiljas. Detta är fullständigt oacceptabelt!

Att skiljas är ofta en svår process både känslomässigt och ekonomiskt. När ett par är gifta och väljer att ta ut skilsmässa kommer värdet av alla deras ägodelar och bostad att delas lika. Detta gäller vid alla skilsmässor förutsatt att äktenskapsförordet inte säger något annat eller om man ingått äktenskap enligt utländsk lag, till exempel ett partnerskap.
Om den ena partnern vill bo kvar i den gemensamt ägda bostaden måste personen i fråga köpa ut sin partner från bostaden till ett marknadsmässig pris. Ett annat alternativ är att den partnern som vill behålla bostaden tar över hela lånet. I båda fallen kommer personen som vill bo kvar i bostaden bli tvungen att omförhandla lånet pånytt med sin bank. Då kvinnor i många fall fortfarande tjänar mindre än vad män gör innebär det att kvinnor även har en lägre kreditvärdighet. (LÄNK SVT) Vid en förhandling om bolån har kvinnor därför en betydligt mindre chans att få ta över bostaden i fråga och det leder till att kvinnor i hög utsträckning måste flytta. Detta är något som aldrig uppmärksammas i media!

De höga priserna på bostadsmarknaden och de få hyresrätter som finns tillgängliga gör det svårt att hitta någonstans att bo. De bostäder som finns är ofta i andra eller tredje hand och hyrs ut till hög hyreskostnad. Förutsättningarna för att få ett boende utan att köpa en bostad är små och gör att kvinnor hamnar i en otroligt svår bostadssituation som i många fall slår hårt på ekonomin. Den här problematiken leder till att kvinnor i större utsträckning inte har råd att skiljas, vilket är otroligt problematiskt och alarmerande.

Att stanna kvar i en relation trots att kärleken är slut är relativt vanligt, många håller ihop för barnens skull men lika många gör det för den ekonomiska tryggheten som en relation innebär. Vid en bodelning kan båda bli skyldiga varandra pengar och i många fall leder det till att hon eller han eller båda tillslut väljer att stanna kvar i relationen och försöka ett tag till. Kvinnor som är i destruktiva och våldsamma relationer kan på det här sättet sitta fast i relationen och vara tvungen att stanna kvar i förhållandet för att hon helt enkel inte har råd att skilja sig. Situationen är fullständigt oacceptabel och förtjänar en genomgående debatt på politisk nivå.

Det krävs resurser av samhället för att göra det enklare för kvinnor som vill skilja sig att faktiskt kunna genomföra en skilsmässa. Kanske kan åtgärder som att införa speciella lån för just skilsmässor tas fram som är till för dessa situationer. Lån med en förmånlig och extremt låg ränta som gör att den ekonomiskt svagare partnern slipper ta dyra snabblån med främmande räntevillkor än de man är van vid, allt för att rädda sin ekonomi tillfälligt. Det skulle ge kvinnor en tryggare tillvaro och större möjlighet att lämna ett dåligt och destruktivt förhållande. Många diskussioner har startat kring ämnet under senaste tiden och vissa menar att ett framtida skilsmässolån bör vara lika fördelaktigt som dagens CSN-lån. På sikt skulle det öka jämställdheten i samhället och bidra till ökat välmående och trygghet för kvinnor.

Erik Carlsson

Spread the love

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.