Föreningen Humanism och Kunskap har den 10 oktober skrivit under ett öppet brev till berörda ministrar i Sveriges och Finlands regeringar angående FN:s ”Konvention om atomvapenförbud”. Bakom avsändarna står en rad svenska och finska fredsorganisationer.

Text: Kersti Wistrand

Den 7 juli 2017 röstade 122 av FN:s medlemsländer för ett kärnvapenförbud. För att det ska vara juridiskt bindande måste det ratificeras av 50 nationer. Den 20 september 2017 inleddes ratificeringsprocessen, som varken Sverige eller Finland ännu har undertecknat.

I skrivelsen står bl.a. följande:

”Medborgarnas rätt till säkerhet finns starkt förankrad i Finlands grundlag och bör respekteras: Finlands grundlag 1 §: ”…Finland deltar i internationellt samarbete i syfte att säkerställa fred och mänskliga rättigheter samt i syfte att utveckla samhället.”

Sverige har en lång tradition som fredsbefrämjande nation. Sveriges och Finlands stegvisa avståndstagande från neutraliteten utgör ytterligare ett nytt hot mot världsfreden. Det behövs neutrala stater som förmedlare i konflikter. Det visar tydligt USA – Nordkorea konflikten.

Vi som har undertecknat det här öppna brevet – och som utan tvekan representerar majoriteten av världens befolkning – hoppas innerligt att våra regeringar inom kort skall ratificera konventionen för ett globalt förbud mot atomvapen och sålunda agera enligt den första FN-resolutionen samt röstningen i FN den 7.7.2017.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.