16 november, 2019

Etnologi

Nytt på Vetapedia Etnologi

Etnologi är ett brett kulturvetenskapligt ämne, där studenter lär sig att problematisera, förstå och förklara kulturella processer.

Läran om folk; Från grekiskans ethnos, folk, och logia.
Vid Stockholms Universitet finns Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap.
Termen etnologi anses ha myntats av den svenske naturforskaren, ornitologen och arkeologen Sven Nilsson (1787-1883), professor vid Lunds Universitet 1832–56.

När etnologi introducerades som ett universitetsämne benämndes det som nordisk och jämförande folklivsforskning som inriktar sig både på sociala förhållningssätt, attityder, uttryckssätt och individens deltagande i det kulturella formandet av det egna samhället särskilt på det västerländska kulturområdet, vilket kan skilja sig från socialantropologin som fokuserar främst på att studera utomeuropeiska kulturer. Sedan 1970-talet är etnologi ett globalt verksamhetsområde. Studier på människors beteenden i sociala situationer omfattar allt från gruppers sociala uttryck och underförstådda normer och regelverk till massmediala uttryck och påverkan på sociala fenomen.

___

Artiklar på Vetapedia utvecklas och referenser tillförs, vill man se den senaste versionen så gå till Vetapedia

Spread the love
About Börje Peratt

Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare, beteendevetare och forskar - "Om medvetandets uppkomst".

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.