Rapport från visning i Lund av ”Läkaren som vägrade ge upp”

0
1760
Elisabet hälsar publiken välkommen i Bio Kino, Lund, 19 april 2017
Elisabet hälsar publiken välkommen i Bio Kino, Lund, 19 april 2017

Visningen i Lund på bio Kino, 19 april 2017 är ett trendbrott. Biografens släppte efter 10 månaders förfrågningar igenom att hyra ut salongen för filmvisning men avvisade annan hjälp, ingen biljettförsäljning som andra biografer i Sverige naturligt ställt upp med.

Ingen information på biografens hemsida som är så avgörande för att få publik. Förra året körde man en festival för mänskliga rättigheter (?) och … Folkets bio har en policy att visa den typ av film som ”Läkaren… är. Till slut hyrde man i alla fall ut salongen. Tack! Se gärna ”Så arrangerar vi visningar” för att stå upp för folkrörelsens ideal.

Läkaren som vägrade ge upp:

SFI
IMDb

Studiefrämjandet har hjälpt till med info på sin hemsida och med upptryck av affischer. Elisabet har också arrangerat en studiecirkel för att fortsätta diskutera filmen. Deltagare har berättat att första träffen blev högintressant.

Några Facebook-kommentarer:

– Såg filmen i Lund igår kväll. Väldigt tänkvärd film. Är väldigt glad att jag gick dit. Kan varmt rekommendera den. Har väckt mycket tankar och funderingar 👍

– Igår såg jag Erik Enbys dokumentärfilm tillsammans med min dotter och hennes bästa väninna för 2 a gången den är en mycket stark film om vårt sjukvårds-system… denna film är så otroligt värdefull…

Så här berättar Elisabet om sin pionjärinsats i Skåne.

TEXT: ELISABET ANDERSSON HELLSTEN
FOTO: JENS HELLSTEN

Jag satt upp affischer på biblioteken i Lund: huvudbiblioteket, Dalby, Södra sandby, Väster, Norra Fäladen, Klostergården samt på Turistbyrån och Kino.
Lade in eventet på Det händer i Lund med bild. Delade eventet i olika grupper.
Delades också på SARAs och NHF Swedens webbplatser.

Det kom 61 personer i en engagerad publik

Sålde 8 biljetter på plats à 120 kr = 960kr
Biljetter via Tickster: 53 st

Några kommentarer kring filmen

– ”läkaren som vägrade ge upp”… är den film som berört mig oerhört mycket, det är skrämmande att se hur läkare behandlas som upptäcker att ”jorden är rund”. Jag önskar bara att fler ska välja att se filmen.

– ”Jag tror den kan bli en klassiker som om ett antal år kan ses som en avgörande film som inledde början på fallet av kemimedicinska monopolet på läkande i Sverige. Förhoppningsvis. 🙂 ”

Mycket god stämning. Var beredd på Voffare, men behövde inte bemöta några sådan kommentarer.

Presenterade filmen kort innan visning och berättade om studiecirkeln. Att jag själv var nyfiken på att se filmen och fick då ordna så den kom till Lund.

Frågeställningar inför cirkeln:

-Hur vi kan stödja och underlätta introduktion av komplementärmedicinska metoder?

-Hur agera vid olika former av myndighetsmissbruk av typen som visas i filmen?

– Frågan om medier som kan skapa vinklade/felaktiga artiklar och förstöra ryktet/karriären/företaget för olika personer, men att det sen räcker med en kort närmast osynlig dementi om mediet blir fällt.
Då skadan inte repareras med en dementi, utan ofta gjort bestående skada, kan det vara läge att skapa opinion för att kräva mer av medier som döms, t ex att de måste skapa en ny artikel/nytt program där den drabbade får komma till tals i minst lika stort textutrymme/lika lång tid?

-Ulla Premmert kommer också att berätta om hur hon mötte Erik Enby och komplettera filmen med utdrag ur Enbys biografi samt diskutera sjukdomsbegreppet, pleomorfism mm.

Studiecirkel på Studiefrämjandet:
3 inbokade träffar, To 27/4, Må 22/5, Må 12/6. Åtta anmälda

Skånemuren har fallit … Rapport från visning i Lund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.