Amish-folket

0
3599

Nytt på Vetapedia Amish

Amishsekten grundades 1693-1697 av Jakob Ammann i gränstrakterna mellan Holland, Tyskland och Belgien. Amman införde regler där man tog avstånd från människor som inte tillhörde Amishsekten. Han införde fottvättning före gudstjänsten och enkelhet i kläder och livsföring. Dessa regler gäller fortfarande idag. Sekten kallas för amish, eller ammoniter på svenska.

 

Idag finns över 200 000 amish i USA. 75 procent av dessa lever i Pennsylvania, Ohio och Indiana.

De första amish invandrade till Pennsylvania under 1720-talet, och en andra invandring ägde rum under mitten av 1800-talet. Ett drygt tusental lever också i Ontario, Kanada.

Deras utvandring till Amerika berodde på att de ville finna frihet för sitt religionsutövande.

Amish är mest kända för sin konservatism beträffande kläder. De ser ut som 1700-talsmänniskor. Männen har långbyxor, ibland med lucka i stället för gylf, hängslen, rock eller jacka utan slag samt bredbrättad hatt. Männen bär mörka kläder och har långa skägg. Fram till bröllopet rakar männen sig dagligen, efter det ska de ha helskägg för att respekteras. Kvinnorna bär ankellånga kjolar, förkläde samt hätta över håret. Barnen börjar bära vuxenkläder vid fyraårsåldern.

Amish tar avstånd från alla moderna hjälpmedel och kläder. Amish får inte äga bilar eller traktorer, och det är också förbjudet att ha telefon, radio, TV, dator och elektricitet.

Amish pratar fortfarande med samma tyska dialekt som de förde med sig över till Amerika under utvandraråren. Amish har egna så kallade ”enrumsskolor” där alla åldersgrupper blandas. Ingen går längre än åtta år i skolan eftersom mer inte behövs för att klara livet på farmen, enligt amish. I tonåren uppmuntras barnen att resa och se hur andra har det, sedan kan de välja om de vill bli vanliga medborgare eller Amish.

Deras jordbruksmetoder är idag detsamma som för 200 år sedan. De sår och skördar sina åkrar med hjälp av hästar i stället för traktorer. Deras gårdar är blomstrande jordbruk, trots att de är små. Amishgårdarna är lätta att känna igen tack vare sina väderkvarnar och vattenhjul.

Amishfolkets kontakt med omvärlden är en liten handel som de bedriver för att få pengar till vissa nödvändiga varor. Det är en handel som brukar omfatta försäljning av hembakat bröd och grönsaker från små stånd vid vägkanten.

En god amish tolkar sin Bibel bokstavligt, och religionen är deras livsstil. Den präglar hela deras liv, och inte bara på söndagarna som för många andra amerikaner. Bryter en vuxen amish mot någon viktig regel kan hon eller han bli ”shunned”, utfryst. Den uteslutne behandlas som luft och tilltalas inte. Skilsmässa leder till utfrysning.

Referens SO rummet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.