Islamiska staten ISIS

0
866

Islamiska staten i Irak och Syrien, förkortat IS, ISIS eller ISIL (ad-dawla al-islamiyya, fi al-Iraq wa ash-Sham), även kallad Daesh, är en väpnad salafijihadistisk milis aktiv i Irak och Syrien och med terroraktiviteter över hela världen.

Den USA-ledda invasionen av Irak då man avsatte diktatorn Saddam Hussein anses vara upphovet till ISIS. I samband med den fortsatta utvecklingen av Irakiska samhället hölls Baathpartiet (Saddam Husseins parti) utanför av den USAledda koalitionen och det drabbade den sunnimuslimska minoriteten på ett sätt som anses ha lett till bildandet av ISIS.

I juni 2014 utropade gruppen ett världsvitt kalifat med religionpolitisk auktoritet över alla muslimer. Sedan dess refererar gruppen till sig själva enbart som ad-Dawla al-Islamiyya (Islamiska staten). Hösten 2014 beräknade CIA att man hade 31 000 stridande i Irak och Syrien varav ett stort antal rekryterades från muslimer boende i Europa, Asien, Mellanöstern och Afrika.

Islamiska staten styrs av en hård tolkning av sharialagar.
Det har inneburit ett brutalt våld mot dem som inte delar deras tro med attacker på civila, tortyr, avrättningar och bortrövanden. Bland de etniska och religiösa grupper som utsatts för övergrepp finns assyrier/syrianer, druser, kristna, kurder, mandeer, shabaker, shiamuslimer, turkmener och yazidier. Även traditionella sunnimuslimer, inklusive utövare av sufism, som motsatt sig IS härjningar har drabbats av vedergällningsattacker. I Irak märker ISIS dörrar till kristnas bostäder med ett ‘N’ (för ‘nasarin’, en lokal term för kristna) och förseglar dörrarna, samt hotar med avrättning om personerna inte omvänder sig och betalar skatt till ISIS.

Rekrytering
Islamiska statens snabba tillväxt anses vara en följd av dess ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, av finansiering från Saudiarabien, donationer från Gulfstater, framgångsrik rekrytering på sociala medier (även från Västeuropa och USA) och samarbete med olika sunnitiska grupper under syriska inbördeskriget.

Film

Green Zone – Film om den USAledda koalitionens krigsbrott i Irak LÄNK

Läs mer på Vetamera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.