Nu blir det tydligt – Wikipedia förmörkas

2
1851

radin2
Nu blir det tydligt skriver Dean Radin på sin blogg den 4 april 2014
Översättning – Pia Hellertz – mars 2016
Original – Now it becomes clear

”Som jag tidigare nämnt innebär Wikipedia ett problem när det gäller ämnen som faller utanför en avgränsad, naiv bild av verkligheten. Att det finns olika åsikter om sådana ämnen som homeopati, parapsykologi eller energimedicin är inte förvånande. Men det är en besvikelse (och på gränsen till ärekränkning när det gäller biografier över levande personer) när ett i övrigt bra uppslagsverk har en policy att presentera sådana ämnen med en systematiskt negativ snedvridning av fakta.
Försöken att redigera dessa artiklar för att ge en mer balanserad bild ignoreras, och även neutrala, välmenande redaktörer har förbjudits. Artiklar med citat endast från opålitliga, okunniga eller cyniska källor kan vara användbara för att främja favoriserade ideologier, men endast i en Orwelliansk värld skulle en sådan encyklopedi betraktas som något annat än fiktion. Exempelvis var min blogg märkt som en ”opålitlig källa” när jag har helt enkelt påpekade ett lätt påvisbart matematiskt faktum. Jag brukade undra varför de ansvariga för Wikipedia kunde tillåta sådana felaktigheter/fördomar att bestå. Jag trodde att de helt enkelt var oinformerade om att en liten grupp entusiastiska faktaförnekare hade kapat systemet. Men nu har något hänt som avslöjar problemet.
På Change.org, har the Association for Comprehensive Energy Psychology skrivit en petition för att be Jimmy Wales, en av grundarna av Wikipedia, att ”skapa och upprätthålla en ny politik som gör det möjligt för en sann vetenskaplig diskurs om holistiska metoder för helande.”
ACEP (American College of Emergency Physicians) postade detta, eftersom publikationer som är relevanta för deras intressen har mött samma slags systematiska negativa bias som artiklar om psi-forskning. Gensvaret från Wales var som följer:

”Nej, ni måste skämta. Varje enskild person som undertecknat detta upprop måste gå tillbaka för att kontrollera sina egna antaganden och tänka efter djupare om vad det innebär att vara ärlig, saklig, sanningsenlig. Wikipedias politik kring sånt här är exakt mitt-i-prick och korrekt. Om ni kan få era arbeten publicerade i respektabla vetenskapliga tidskrifter – det vill säga, om ni kan lägga fram evidens genom vetenskapliga experiment, då Wikipedia kommer att presentera det på ett lämpligt sätt. Vad vi inte kommer att göra är låtsas att arbetet som galna charlataner genomför, motsvarar ’sann vetenskaplig diskurs’. Det är det inte.”

Förutom förolämpningen, avslöjar detta svar mer än bara okunnighet. Den visar att Wales har låtit sin amygdala[1] triumfera över sin frontallob. Han kan ha nytta av en repetition av sina egna riktlinjer på ”fem pelare” för Wikipedia, särskilt pelaren som rekommenderar att artiklar ska skrivas från en neutral synvinkel.

ACEP publicerar en hemsida som visar att forskningen redan publicerats i respektabla vetenskapliga tidskrifter. Ja, energipsykiska tekniker [2] kan tyckas märkliga, men vadå? Det finns alla möjliga saker som vi ännu inte förstår, men som ändå backas upp av solida empiriska bevis (som psi). Och i detta fall är dessa metoder inte bara empiriskt spännande, de är också kliniskt användbara.

Så nu blir det tydligt varför Wikipedia har blivit en bastion av reaktionära kunskaper. De förutsätter en pittoresk bild av verkligheten, som skulle ha varit lämplig att främja på 1600-talet, men denna uppfattning är varken lämplig eller användbar eller korrekt på 2000-talet. Som Tolstoy sade en gång:

”Jag vet att de flesta män, inklusive de som är tillfreds med problem av största komplexitet, sällan kan acceptera ens den enklaste och mest uppenbara sanning, om den är sådan att den skulle tvinga dem att erkänna falskheten i de slutsatser som de förtjust har förklarat för sina kollegor, som de stolt lärt ut till andra, och som de har vävt in, tråd efter tråd, i tyget som är deras liv.”

Dean Radin är en amerikansk forskare och författare inom parapsykologi, som blivit alltmer uppmärksammad. Hans forskning har stor bredd. Han har bland annat deltagit i undersökningar där amerikanska CIA studerat klärvoajans (för spioneri).
Han har arbetat vid Institutet för Noetic Sciences i Petaluma, Kalifornien, USA, sedan 2001 och senare vid andra institutioner. Han har skrivit flera böcker om medvetande, sinne och parapsykologiska fenomen.

REFERENS:
1) Amygdala har en central roll i samband med att känslor av typen rädsla, skräck och vrede utlöses (övers.anm.).
2) Radin refererar till https://energypsych.site-ym.com/?Research_Landing
Newsvoice: Dean Radin: ”Tydligt varför Wikipedia blivit en befästning bakåtsträvande kunskap”

Previous article10 chockerande fakta du inte visste om Wikipedia och Jimmy Wales
Next articleVärdlandsavtalet i skenet av Aniara
Pia Hellertz
Pia Hellertz (fil.dr., socionom) har undervisat på Örebro universitet i nästan 25 år och gick formellt i pension år 2008, men fortsatte handleda och leda seminarier ytterligare några år. År 1999 publicerade hon doktors-avhandlingen: ”Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?”. Efter en hypnos- och psykoterapiutbildning ledd av fil.dr. Lars-Eric Uneståhl på 70-talet började hon samarbeta med Lars-Eric bla genom kursen ”Personlig Utveckling genom Mental Träning” (www.slh.nu). År 1978 kom Pia i kontakt med den danske författaren Martinus. Pia var innan övertygad ateist och aktiv kommunist i flera år, men efter kritiska studier har hon accepterat Martinus kosmologi som sitt grundläggande paradigm för förståelsen av världen i det här livet.

2 COMMENTS

  1. Det blir också allt tydligare att man kan dra ett samband mellan den empiriska forskningen där få saker hamnar utanför boxen just på grund av att allt ska godkännas av etablissemanget och imperiets forkningsmål som är en konservering av makten. Jimmy Wales hamnade där så fort Wikipedia fick ekonomi under vingarna. Illusionen fortsätter bara att lysa via nya prismor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.