Victor Jara – Chilensk poet mördad 1973

0
2037
Victor Jara - Chilensk poet mördad 1973
Victor Jara - Chilensk poet mördad 1973
Victor Jara – Chilensk poet mördad 1973

Victor Jara var en framstående teaterregissör i Chile. Som folkmusiker blev han mycket populär med sin musik som för det mesta handlade om solidaritet och kärlek. Kort efter den USA-stödda kuppen den 11 september 1973 arresterades och torterades han för att slutligen skjutas till döds med 41 skott. Hans lemlästade kropp kastades ut på gatan i Santiago de Chile.

Pinochet tackar Kissinger för hjälpen att ta över Chile.
Pinochet tackar Kissinger för hjälpen att ta över Chile.

Pinochet tackar Kissinger för hjälpen att ta över Chile.

Chile 11 september 1973. Dess folkvalde presidenten Salvador Allende barrikaderar sig i palatset som ligger under attack av militären. Bakom kuppen ligger USA. Rickard Nixon var president, han som senare kom att avsättas i Watergateskandalen. Bland motiven fanns risken för att de USA-ägda koppargruvorna skulle förstatligas. Pinochet tog sedan över och bedrev i skydd av USA ett folkmord.

Utrikesminister Henry Kissinger utformade strategin och med hjälp av ett stort antal amerikanska CIA-agenter visste man vilka ”fiender” som skulle fångas in och elimineras. Samma år 1973 undertecknade USA och Nordvietnam ett fredsavtal. För denna insats tilldelades Kissinger Nobels fredspris.

Allende tog ”självmord” genom att skjuta sig två gånger (?) i huvudet. Inom loppet av några dygn har tusentals människor torterats och mördats och folket är på flykt.

Bland de infångna finns den populäre poeten och vissångaren Victor Jara. Han lemlästas och kastas ut på gatan för folket att se. Innan han dödas krossar man och hugger av hans fingrar och militären uppmanar honom att spela gitarr.

Vi bör hålla i minnet att de som gjorde detta möjligt var USA. Landet som propagerar för frihet att bära vapen och hänsynslös kapitalism.

Men det var då! Inte skulle väl det kunna upprepas?

Sanningen är att det är USA som drivit på krisen i Mellanöstern genom att oprovocerat först angripa Irak (brott mot folkrätten) sedan göra samma sak i Libyen och nu återupprepa krigsbrotten mot Syrien. Vad är motiven till detta? Kontroll av naturtillgångar i dessa regioner främst olja? När nu länderna i Mellanöstern och Nordafrika kastas tillbaka till medeltiden och påskyndar en internationell terrorism hoppas man kanske att det ska vara lättare att ta över kontrollen bara de skjutit av varandra och orsakat massflykt.
Den afrikanska våren och jasminrevolutionen ett minne blott.

I Sverige vill allt fler politiker ansluta sig till NATO och öppna landet på vid gavel för kärnvapen.

USA idag är en polisstat dess rättvisa ligger på bananrepubliknivå och Sverige har snabbt sänkt sig till denna nivå. Myndigheterna är i händerna på något mycket otäckt och politiker bildar svans.

I all denna tragik tror jag att Obama vill något annat men han är maktlös. USA styrs i praktiken av vapenlobbyn och mediakanalerna som i huvudsak ägs av konservativa högern och kapitalet.

Börje Peratt

Länk till Utblick: Victor Jara – Presente!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.